Frisse Meyer citroentaart

Nog maar een paar weken geleden brachten Anne en ik met onze mannen een bezoek aan Sonoma Valley. Een streek iets ten Noorden van San Francisco en wereldberoemd vanwege de heerlijke wijnen die ze daar produceren. Een groen en glooiend landschap met wijngaarden overal waar je kunt kijken. We brachten een bezoekje aan Scribe, een wijngaard op de top van een heuvel, met prachtig uitzicht over de vallei. We proefden hun wijnen buiten aan een houten picknicktafel en na alle wijnen geprobeerd te hebben, werd er nog even geschommeld op een schommel die vast zat aan een oude eik. Wat een middag.

IMG_6747

IMG_6736

We verbleven in de Hidden Oak Inn  een schattig bed & breakfast in Victoriaanse stijl aan de rand van het stadje Sonoma. De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt van de vrouw des huizes (waar ik ook nog wat van op de blog ga posten), besloten Anne en ik de winkels in het plaatsje met een bezoekje te vereren. Leuke kookwinkeltjes, wijnwinkeltjes (gaat altijd goed samen) en winkels om je huis gezellig mee te maken. Zo vond ik ergens tussen de zeepjes en handdoeken van zo’n winkeltje een kookboek waar ik meteen in wilde kijken toen ik zag liggen. Mooie kleuren, foto’s en heerlijke, voornamelijk Franse, recepten. Ik had er nog nooit van gehoord, maar besloot het gewoon te kopen. Dat was de beste beslissing die ik kon nemen. La tartine gourmande, naar de gelijknamige blog van Beatrice Peltre is een geweldig boek met alleen maar lekkere recepten (en nog glutenvrij ook!).

Nadat ik weer terug was op Curaçao, kwam mijn zusje N. uit Amsterdam ons met haar vriend opzoeken. Mijn zusje is onze ‘pastrychef’ in de familie. Hoe bang ze vroeger voor ovens was, zo staat ze nu middagen lang met ovenhandschoenen, bloem, chocolade, fruit en andere heerlijkheden de allerlekkerste taarten, koekjes, cakes en meer te maken. Het kon  natuurlijk niet anders dan dat we er ook eentje samen in mijn keuken zouden gaan maken. Het was Pasen en ons oog viel meteen op een heerlijke frisse citroentaart uit La tartine gourmande. Het was een groot succes en hieronder lees je hoe jij hem ook kunt maken.

Ingrediënten:

Voor de taartbodem*

-          60 gr rijstebloem

-          40 gr quinoameel

-          40 gr maïzena

-          1 ½ tsp xanthaangom

-          40 gr poedersuiker

-          100 gr ongezouten boter in blokjes

-          1 klein ei

*Voor de normale variant gebruik je 250 gr bloem, 100 gr boter, 100 gr gezeefde poedersuiker en 2 eieren.

Voor de frambozensaus

-          200 gr frambozen

-          2 el lichte rietsuiker

-          ½ tsp maïzena

Voor de citroencrème

-          3 grote eieren plus 1 eierdooier

-          80 gr lichte rietsuiker

-          Sap van 4 (Meyer) citroenen plus de fijngeraspte schil van 1 ervan

-          90 gr koude boter in blokjes

Taartvorm van 22 cm doorsnee

Maak het deeg minimaal 3 uur van te voren of liever nog de dag ervoor.

Vermeng in de kom van de keukenmachine met het deegmes bloem en meel met maïzena, xanthaangom en poedersuiker. Werk op de middelste stand zodat het een fijne mix wordt. Meng de boter erdoor tot het een fijnkruimelig mengsel is. Doe het ei erbij en mix tot er een deegbal ontstaat die loskomt van de wand van de kom. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 3 uur in de koelkast. Laat het voor gebruik op kamertemperatuur komen (circa 30 minuten, tot het niet meer hard aanvoelt).

Pureer de frambozen met de suiker bijvoorbeeld met een foodprocessor. Zeef vervolgens de pitjes eruit in een fijne zeef. Breng het overgebleven vocht in een pannetje aan de kook. Voeg de maïzena toe en laat 1 minuut pruttelen. Laat de saus vervolgens afkoelen.

Klop voor de citroencrème in een kom de eieren met de extra dooier, suiker, citroenrasp en het citroensap door elkaar. Giet het mengsel in een pan en voeg de boter toe. Verwarm alles onder voortdurend roeren op een laaf vuur tot de boter is gesmolten en de crème gaat binden. Let op, het mag niet koken. De crème is klaar als hij is gebonden als hij gebonden is en de bolle kant van een lepel bedekt.

Verhit de over voor op 180 graden Celsius. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette vorm ermee. Prik met ene vork kleine gaatjes in de deegbodem. Zet de vorm 30 minuten in de ijskast en bak hem dan 15 minuten blind (dus met bakpapier en steunvulling). Verwijder de steunvulling en bakpapier en bestrijk de bodem met eiwit. Bak hem nog eens 5 minuten. Laat de bodem dan iets afkoelen.

Giet de citroencrème in de taartbodem en sprenkel de frambozensaus erover. Trek met een vork een patroon in de saus. Zet de taart nog 15 minuten in de oven. Haal de taart eruit en laat hem koud worden voor je hem serveert.

Voila!

citroentaart 1

citroentaart 2

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s