appelcrisp en bianco de verano

IMG_4304

de dag dat kookclub ineke, of ineke’s cooking club, officieel werd (28 november 2012, in willemstad curacao), vierden we dat met twee dingen: een ‘gouwe ouwe’ uit new york: applecrisp-zonder-tarwe, en een nieuw drankje: bianco de verano.

twee dagen daarvoor was charlotte 30 geworden, en vier dagen daarvoor was ik stiekem naar curacao gevlogen om haar te verrassen. Een van de leukste (het leukste?) momenten van het jaar: ze wist van niets! Na uitgebried haar verjaardag gevierd te hebben (daarover vast in een latere post meer… there was lots of food included!), werd twee dagen later, geheel gepast in de keuken, dit blog onthuld en was het een feit.

ik had al maanden tegen c lopen zeuren over mijn apple-crisp-zonder-tarwe (wij eten beiden geen –met hier en daar een uitzondering-) tarwe… dit is een recept wat supermakkelijk is, waar je weinig ingredienten en tijd voor nodig hebt, waarvan je huis heer-lijk gaat ruiken, en wat altijd op is in no-time. tv-food, herfst-food, als ontbijt met yoghurt of als toetje met of zonder ijs…  dit is een crowdpleaser.

op c’s verjaardag hadden we tetske’s tinto de verano gemaakt en gedronken, maar omdat we die avond vis aten (en, oja, het was 25 graden!), maakten we die ‘witte’ variant, die we bianco de verano doopten. Een heerlijk drankje voor warme zomeravonden, en ik kan me het ook voorstellen als een aperitief of zelfs als een drankje bij een fruitig toetje bij gebrek aan dessertwijn.

geniet!

-anne

applecrisp-zonder-tarwe

(naar idee van jane lear’s applecrisp via the wednesdaychef, hier)

ingrediënten:

–        4-6 appels (ik gebruik altijd een mix van zure en zoetere appels)

–        1/3 cup (donker) bruine suiker

–        1/3 cup, plus een beetje, havervlokken (liefst heel, maar mag ook ‘gecrusht’)

–        1/2 teaspoon kaneel

–        snuf zout

–        1/3 cup gehakte pecannoten

–        3 tablespoons roomboter op kamertemperatuur

bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 200C
  • vet een medium ovenschaal (hoe groter hoe dunner de laag appels wordt) in met boter
  • snij de appels in kleine stukjes, direct in de ovenschaal
  • meng in apart kommetje de havervlokken, suiker, kaneel, zout en gehakte pecannoten
  • kneed de boter erdoor; ke krijgt een klonterig plakkerig geheel, dit is de crisp
  • verdeel de crisp over de appels (dit hoeft niet netjes; niet alle appels hoeven bedekt te worden)
  • zet in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot de crisp donkerbruin kleurt en de appels ‘bubbly’ en zacht zijn

enjoy!

bianco de verano

ingrediënten:

–        droge witte wijn

–        citroen-prik drankje, zoals limonata van sanpellegrino

–        citroen of limoen voor garneren

bereidingswijze:

  • vul een glas (je hebt hier geen sjieke wijnglazen voor nodig, gewone lage glaasjes zijn prima!) voor driekwart met wijn
  • schenk er een kwart limonata bij
  • garneer met schijfjes limoen of citroen, en doe er eventueel een ijsklontje in

cheers!

curcacao

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s