6 P-risotto

5 P-risotto 1

Deze risotto maakte ik laatst op een gezellige avond met JW thuis. Naast het feit dat de combinatie van ingrediënten bijzonder goed bleek, kwamen we er ook achter dat alle smaakmakers uit het recept beginnen met een P! Een handig ezelsbruggetje als je in de supermarkt staat en spontaan zin hebt in deze risotto, maar het recept niet bij de hand hebt; de 6 P-risotto!

Ingrediënten:

  • grote bak Paddenstoelen
  • 150 g Panchetta
  • Stuk Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • Handje Peterselie, fijn gesneden
  • Pijnboompitten, ligt geroosterd
  • Peper
  • Scheut olijfolie
  • 1 ½ cup risottorijst
  • 1 flinke ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Flinke scheut witte wijn
  • 1 liter groentebouillon

Verwarm de olijfolie in een ruime pan met goede antiaanbaklaag. Fruit hierin de ui en de knoflook tot deze beginnen te zweten, maar zorg dat het niet bruin bakt. Voeg nu de risottorijst toe en roer alles goed door op een medium vuur tot de korrels glazig zijn. Blus alles met een flinke scheut witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg ten slotte een flinke scheut van de bouillon toe, zodat de rijst net onder staat. Laat alles zachtjes koken en roer het regelmatig om. Als het te droog wordt, voeg dan meer bouillon toe en blijf roeren.

Snijd ondertussen de panchetta in repen en de paddenstoelen in grove stukken. Bak in een koekenpan eerst de panchetta knapperig en laat uitlekken op keukenpapier. Doe in dezelfde pan nu de paddenstoelen en bak ook deze bruin. Strooi wat peper en zout over de paddenstoelen tijdens het bakken.

De risotto is nu gaar. Mocht de bouillon eerder op zijn dan dat de rijst gaar is, voeg dan gewoon water toe, anders wordt het te zout. Als de risotto gaar is, zet het vuur dan heel laag. Voeg dan een flinke hand Parmezaanse kaas toe en roer goed door, tot het gesmolten is. Voeg dan ook de panchetta en de paddenstoelen toe. Roer alles nogmaals door. Schep op ieder bord de risotto. Strooi daar wat peterselie, pijnboompitten en Parmezaanse kaas overheen.  Tot slot nog wat grofgemalen peper.

Buon appetito!

5 P-risotto 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s