Ineke’s wintertrifle

 trifle deel 1

Dit is nou een typisch recept van Ineke. Ik eet dit al zo lang als ik me kan herinneren en inmiddels maak ik het sinds een aantal jaar met succes zelf ook. Het is een perfect nagerecht voor een grote groep, uit een grote schaal en blijven scheppen tot het op is. Mocht je toch wat overhouden, dan is het de dag erna nog net zo lekker.

Ingrediënten:

  • 1  vanillecake
  • 4 sinaasappels
  • 200 ml ongeklopte slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 500 ml (slagroom) vanillevla
  • Medium-dry sherry
  • Fijne kristalsuiker
  • Velletje bakpapier
  • Glazen schaal (diep)

Snijd de cake in slanke plakken en schil de sinaasappels. Zorg dat je een paar schillen zo heel mogelijk houdt.  Ontdoe alle partjes van de sinaasappels zoveel mogelijk van de witte velletjes.

Klop de slagroom stijf en voeg naar smaak vanillesuiker toe.  Zelf maak ik de slagroom niet al te zoet, vanwege alle andere zoete ingrediënten.

Bedek de bodem van de schaal met cake tot je geen bodem meer ziet. Besprenkel nu deze laag cake met de sherry. Smeer hier overheen een laagje slagroom. Leg nu een laagje van sinaasappelpartjes over de slagroom en smeer daar een laagje vanillevla overheen. Herhaal dit laagjesprincipe (vergeet daarbij steeds niet de cake met sherry te besprenkelen), tot de schaal vol is. Eindig met een mooie laag slagroom.

Nu is het tijd voor de finishing touch. Daarvoor schraap je het witte uit de grote, overgebleven schillen en snij deze in smalle reepjes. Neem een klein pannetje. Zet dit op hoog vuur en doe hier 1 deel suiker, 2 delen water  en de sinaasappelschilletjes in. Als het kookt, laat het dan op middelmatig vuur inkoken tot het suikermengsel begint te kleuren en te bubbelen. Vis de schilletjes uit het karamelmengsel en laat het afkoelen op bakpapier. Let op, doe dit niet met je blote handen, blaren gegarandeerd. Karamel blijft nog heel lang heet en plakt aan je vingers, au! Als de geconfijte schilletjes zijn afgekoeld kan je ze als versiering bovenop de trifle leggen.

Trifle kan gewoon in de schaal op het midden van de tafel. Zodat iedereen naar hartenlust kan (blijven) opscheppen.

Een Bourgondisch toetje dus!

trifle deel 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s