kip met druiven, olijven en rozemarijn

photo-2

terug van weggeweest!

‘ineke’s cooking club op locatie’ heeft zojuist san francisco, sonoma en lake tahoe aangedaan. al wonen char en ik ver bij elkaar vandaan, we doen altijd ons best om elkaar zo vaak mogelijk te zien – en dat werkt over het algemeen best goed! naast elkaar opzoeken, gaan wij al jarenlang met elkaar op reis en vakantie (zo was onze eerste zonder-ouders ‘vakantie’ samen: op tienertoer door nederland toen we 12 waren!). we hebben het grote geluk dat ‘onze mannen’ het ook goed met elkaar kunnen vinden en we gaan dus sinds 2009 met z’n vieren op vakantie. nu voor het eerst in amerika, en wel destination california! het was geweldig: fietsen over de golden gate bridge, hangen in dolores park, wijn proeven en skien – en natuurlijk genieten van de lokale lekkernijen en daarnaast een aantal avonden zelf koken: ‘ICC live’ is en blijft het beste. deze post niet over wat wij geproefd en gekookt hebben (daarover later meer)… maar over thuiskomst.

na heerlijke dagen met temperaturen rond 15-20 graden en een stralend blauwe lucht, kwam ik terug in een grijs en regenachtig (niet karakteristiek!) new york. ik had gehoopt op lente! maar moet nog even wachten. in het ‘smitten cook book’ (ik volg deb’s blog smitten kitchen al jaren, en haar boek stelt niet teleur!) las ik over dit gerecht: kip met druiven, olijven en rozemarijn. waar kokkin deb dit beschrijft als het ideale herfstgerecht (in de herfst is het nog te warm om soepen en stoofpotjes te eten, maar te fris om een maaltijdsalade te maken), besloot ik het recept andersom te gebruiken: het is hier nog koud, maar ik wil geen winterse gerechten meer. voor maaltijdsalades is het te vroeg – en dit bleek, ook voor dit jaargetijde, het ideale gerecht: een warme maaltijd met smaakvolle kip, de diepe smaak van olijven en de frisse toevoeging van druiven. met een paar kleine aanpassingen is hier het gerecht (uit smitten kitchen cookbook).

het resultaat was heerlijk en dit is een makkelijk recept voor een groep – een aanrader voor iedereen die nog in de winter zit, maar niet kan wachten tot de lente (of andersom!). welcome home!

lake tahoe - heavenly

ingrediënten:

(4 a 5 personen)

  • (ongeveer) 1250 gram kip incl. vel (ik had kippepootjes, maar je kunt ook een heel kippetje in stukken snijden, of elk ander deel wat jouw voorkeur heeft gebruiken. gebruik wel kip met vel; dit houdt het vlees sappig)
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 150 gram blauwe pitloze druiven
  • 150 gram pitloze zwarte olijven (ik heb kalamata olijven gebruikt, heerlijk in dit gerecht)
  • 2 sjalotjes, in dunne schijfjes
  • 120 ml witte wijn
  • 120 ml kippenbouillon (ik heb gewoon bouillon van een bouillonblokje gebruikt)
  • theelepel bruine suiker (optioneel)
  • verse rozemarijn, gesnipperd

bereidingswijze:

  • verwarm de oven voor op 225 graden celsius
  • dep de stukken kip droog en besprenkel ze ruimschoots met zout en peper
  • verwarm olijfolie op middelhoog vuur in een ruime ovenbestendige pan (gietijzer bijvoorbeeld): zorg dat de kip stukken hier uiteindelijk in 1 laag in kunnen (als het krap is maakt het niet uit)
  • braad eerst de ene helft van de kip aan in ongeveer 5 minuten (keer halverwege). de stukken hoeven niet gaar te zijn maar moeten wel mooi lichtbruin kleuren aan de buitenkant. neem de eerste helft uit de pan en braad vervolgens de andere helft van de kip aan.
  • neem de pan van het vuur en doe alle kapstokken in de pan. zorg dat de kip stukken met het (meeste) vel naar boven liggen; dit zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt in de oven.
  • voeg de druiven, olijven en sjalotjes toe: verspreid evenredig
  • zet de pan in de oven en stoof de kip gaar in ongeveer 20 minuten
  • haal de pan uit de oven en neem de kip, druiven, olijven en sjaplotjes uit de pan
  • doe de wijn, de bouillon en de bruine suiker in de pan en breng op middelhoog vuur aan de kook. schraap enige verdwaalde kip/sjalot stukjes die aan de zijkant van de pan zitten los; deze brengen extra smaak
  • zet het vuur laag als het kookpunt bereikt is, en dik de jus / saus iets in door deze nog 3 minuten door te laten koken
  • verdeel de kip/druiven/olijven/sjalotjes over borden, schep er een flinke lepel saus over heen, en besprenkel met rozemarijn
  • serveer bijvoorbeeld met aardappeltjes (winters) of een frisse salade (zomers)… of met beide natuurlijk!

 Image

One thought on “kip met druiven, olijven en rozemarijn

  1. An, ik heb vrijdag deze kip gemaakt. Echt een toprecept! Ingredienten zijn ook makkelijk verkrijgbaar op Curacao en het is eigenlijk heel simpel! Glaasje wijn erbij en je bent klaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s