spicy sliders: football & comfort food!

IMG_5315

hier in amerika is voetbal soccer – and football is a whole other ballgame (hee, komt hier die uitdrukking vandaan?). dit is algemeen bekend. wat ik niet wist totdat ik hierheen verhuisde, is dat football (en dan vooral de superbowl natuurlijk, DE wedstrijd van het seizoen) een hele eigen keuken met zich meebrengt. wat ik er tot nu toe over geleerd heb:

  1. het moet op de bak te eten zijn (tv kijken terwijl je aan tafel zit? naaah…)
  2. het moet niet al te gezond zijn: comfort food please!

toen een aantal weken geleden de suprbowl plaatsvond waren matt en ik thuis. vaak is het (net als in nederland) leuk om deze belangrijke wedstrijden in de kroeg te kijken, of op football feestjes bij mensen thuis – maar door overvolle agenda’s hadden we besloten low key thuis op de bank te kijken. een uitgelezen kans om zelf eens ‘football food’ te maken!

een van de blogs die mij geholpen heeft bij de introductie in de amerikaanse keuken, is de blog van ‘pioneer woman’, of wel ree drummond. op aanraden van deze all american lady maakte ik deze sliders (kleine hamburgertjes waarvan je er meerdere eet, ook vaak in kroegen verkrijgbaar). zonder veel aan het recept te veranderen, waren ze spicy en verrukkelijk; de diepe smaak van de whiskey vermengd met spicy jalapenos en natuurlijk de barbecue saus… en echte ‘adult slider’! enne… ik denk dat ze ook best goed gaan met een voetbal wedstrijd op tv:). enjoy!

spicy sliders comfort food 1

spicy sliders
naar recept van ree drummond

ingrediënten:
voor 2-3 personen (makkelijk te vermenigvuldigen!)

  • 1 pond gehakt
  • zout
  • peper
  • 30 g boter
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 60 ml whisky
  • 125 ml barbecue sauce (BBQ sauce is een BIG DEAL hier. en ik ga ooit mijn eigen barbecue saus proberen te maken. hier kun je goede varianten in de supermarkt kopen, mocht dat bij jou niet het geval zijn, check hier voor recepten!)
  • 30 ml jalapeno in dunne schijfjes, uit blik of vers (sorry voor de rare maat, dit is ‘vertaald van 1/8 cup)
  • 6 kleine bolletjes of bijvoorbeeld ciabatta in vierkantjes van ong. 8 cm gesneden
  • optioneel: knapperige sla, augurken in schijfjes, plakjes kaas

bereidingswijze:

  • vorm 6 kleine burgertjes van het gehakt en strooi zout en peper over beide kanten
  • verwarm de boter in een koekenpan en bak de burgertjes aan beide kanten, ong. 3 minuten per kant
  • haal de burgertjes uit de pan en zet apart
  • doe de ui in de pan, laat een paar minuten fruiten op een laag vuurtje
  • voeg de whisky toe (zorg ervoor dat je vuur of laag staat, of doe het vuur even uit op het moment dat je de whisky toevoegt
  • laat een paar minuten sudderen, totdat de whisky ongeveer gehalveerd is
  • voeg de jalapenos en barbecue saus toe en roer, laat paar minuten sudderen
  • op het laatste moment, voeg de burgertjes toe aan de saus, en zorg dat elke burgertje aan alle kanten bedekt is met saus, en draai het vuur uit
  • maak de sliders door sla op een broodje te leggen, daar op een burgertje te doen (schep nog wat extra saus over de burgertjes als je dat lekker vindt!), enige andere dingen die je lekker vindt toe te voegen (kas, augurken) en dan het bovenste broodje er op te leggen
  • een beetje ‘messy’ was het uiteindelijk wel, maar zeker worth it! aanrader!

spicy sliders, comfort food 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s