risotto met gekarameliseerde ui en bloemkool

photo

(mijn straat. de late middagzin lijkt warm, maar is verraderlijk koud!)

gisteren kwam jet bij mij eten. het is april, en de lente laat zich af en toe zien… maar de echte lente kriebels, dat warme windje waar je alleen maar blij van kan worden… helaas afwezig tot nu toe. ik heb de realiteit toch maar onder ogen gezien en het frisse weer aangegrepen om deze heerlijke risotto uit de oven te maken. een aanrader! de bereidingswijze is gebaseerd op een recept van yvette van boven – met toevoeging van gekarameliseerde ui en een simpele knapperige salade, die het naar mijn mening van een gerecht-op-de-bank naar een heerlijk-tafeldinertje (vooral met een goed glas wijn) maakt. een nieuwe favoriet!

-anne

ingrediënten:

  • boter
  • olijfolie
  • 2 flinke uien, doormidden gesneden en in dunne reepjes
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram risotto rijst
  • ¼ cup (of 125 ml) witte wijn
  • 2 ¼ cup (of 500 ml) bouillon (ik gebruikte kippenbouillon)
  • 200 gram gruyère kaas, geraspt
  • 1 bloemkool, in kleine roosjes

ingrediënten voor de salade:

  • groene ingrediënten die jij lekker vindt, ik hield het heel simpel bij een deel gemengde bladsla, een deel rucola, en plakjes komkommer en radijs (oeps, toch iets roods!)
  • dressing naar keuze (ik had een balsamico dressing)

bereidingswijze:

  • smelt een flinke klont roomboter en een scheut olijfolie op een laag vuurtje in een ovenvaste pan, of anders in een grote koekenpan
  • voeg de uien toe, laat het vuur laag staan, en roer af en toe gedurende een half uurtje, tot de uien gekarameliseerd en zacht zijn (let op dat het vuur laag staat – bak de uien niet!)
  • maak ondertussen de salade: meng de salade en dressing, en voeg de overige ingrediënten toe. zet aan de kant, zo nodig in de koelkast (ijskastJ)[1]
  • snij de bloemkool in kleine roosjes, snij de knoflook fijn, maak de bouillon, en rasp de kaas. hou een beetje kaas apart in een klein bakje
  • verwarm de oven voor op 350 graden – Fahrenheit
  • als de ui gekarameliseerd is, voeg dan een klein beetje olijfolie en de knoflook toe
  • voeg na 1 minuut de risotto rijst toe, roer, en laat glazig worden in ongeveer 2 minuten
  • voeg de wijn en bouillon toe en breng aan de kook. laat 5 minuten zachtjes koken
  • draai na vijf minuten het vuur uit. als je pan ovenvast is kun je het merendeel van de kaas en alle bloemkool meteen toevoegen. als je een koekenpan hebt gebruikt, giet het mengsel dan voorzichtig in een ovenschaal, en voeg dan het merendeel van de kaas en alle bloemkool toe
  • dek de ovenschaal of pan af met een deksel of aluminiumfolie en zet in de oven voor 30 minuten
  • verwijder na 30 minuten de deksel/aluminiumfolie en strooi de apart gehouden kaas over de schotel. zet nog voor 15 minuten terug in de oven, tot er een dun lichtbruin kaaskorstje gevormd is en het meeste van het vocht opgenomen is door de risotto.
  • serveer de risotto en de salade, en ‘cheers’ met een wijntje!

photo-2


[1] inside anne-char joke… 

One thought on “risotto met gekarameliseerde ui en bloemkool

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s