K(r)oningscupcakes

Hoewel Nederland zo’n 10.000 km verderop ligt, zijn er van die dagen op Curaçao dat we ons erg met het kikkerlandje verbonden  voelen. Koninginnedag is er eentje van. Curaçao is de ideale plek om Koninginnedag te vieren. Je hebt dezelfde vrijmarkt (nou ja, er worden wel andere spulletjes verkocht), feest, muziek, snacks (bitterballen, zeker!), rood-wit-blauwe vlaggetjes en veel bier (en ook veel rum, dat is dan weer de Caribische invloed). Het grote verschil is dat je hier min of meer verzekerd bent van lekker weer. De zon, de temperatuur, daar kunnen de Nederlanders in Europa alleen maar van dromen. Curaçao is, net als de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk, zeer koningsgezind. Er is veel kritiek op Nederlanders, maar op feestelijke momenten die het koningshuis betreffen, dan zijn we even verbonden.

Ik ben dan ook al helemaal in de stemming voor de laatste Koninginnedag. Dat blijkt wel uit dit recept. Vrolijke ‘Hollands’ gekleurde koningscupcakes (of zal ik ze toch opdragen aan onze vertrouwde koningin?) . An, ik ben benieuwd hoe jij Koninginnedag en in dit geval de kroningsdag ervaart in New York. Ik vermoed dat jij nog wel ergens opzoek gaat naar een bitterbal en een oranjetompouce…

 

Ingredienten:

Voor het beslagvoor ongeveer 10 cupcakes

–          115 gr bloem

–          ½ tl bakpoeder

–          ¼ tl baking soda

–          2 tl speculaaskruiden

–          75 ml zonnebloemolie

–          2 eieren

–          90 gr bruine basterdsuiker

–          90 gr geraspte wortel

–          25 gr grof gehakte walnoten

Voor het glazuur

–          60 gr crème fraiche

–          125 gr gezeefde poedersuiker

–          Scheutje rode kleurstof

–          Gekleurde M&M’s

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en verdeel de cupcakevormpjes over de cupcakehouder. Zeef de bloem, de bakpoeder, de baking soda en de speculaaskruiden in een kom.

Klop de olie, de eieren en de suiker samen stijf in een andere kom en meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten. Druk zoveel mogelijk vocht uit de wortelrasp en schep het samen met de grafgehakte walnoten door het mengsel.

Vul de cakevormpjes met het mengsel. Vul ze niet tot de rand, want ze zullen nog wat uitzetten in de oven. Bak ze in ongeveer 25 minuten bruin. Laat vervolgens de cakejes buiten de oven afkoelen, terwijl je het glazuur maakt.

Meng de crème fraiche met de gezeefde poedersuiker tot een crème. Doe de helft van de crème in een ander schaaltje en meng het met de gekleurde vloeistof.

Besmeer de cupcakes royaal met het glazuur en versier ze met de gekleurde M&M’s. Zeker als je ze op Curaçao maakt, doe het snel en stop ze daarna meteen in de ijskast. Zowel glazuur als M&M’s houden niet van temperaturen tegen de 30 graden Celsius.

Hollandse (speculaaskruiden) oranje (wortel) cupcakes … laat de kroning beginnen!!!

koningscupcakes bewerkt                             koningscupcakes bewerkt 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s