IJskoffie

Op Curaçao is het altijd warm. Overdag is het rond de 30 graden en ’s  nachts rond de 26 graden, het hele jaar door. Uitzonderingen daargelaten, want vorige jaar hebben we het record van 21 graden gehaald. Dat was groot nieuws, zelfs internationaal, want ook op nu.nl stond het genoemd. Maar ondanks de hitte, eten we hier ook gewoon boerenkool met worst en stoofschotels. We kunnen ten slotte niet het hele jaar op blaadjes sla leven. Maar, als de lente aanbreekt in Nederland en de kookmagazines weer vol met lente-achtige en zomerse recepten staan, gaat ook hier de zomer-recepten-knop om.

Zo dacht ik aan een verfrissende variant op de vertrouwde cafe-au-lait die ik altijd graag drink, ondanks de hitte. Dit is een heerlijk zomers drankje, dus perfect voor de komende tijd, ik hoop ook  als je in Nederland zit deze zomer.

Ingrediënten:

  • Medium/grof gemalen koffie
  • IJsblokjes
  • melk
  • ½ cup suiker
  • ½ cup water
  • Tsp vanille extract
  • French press

Vul de french press met de gebruikelijke hoeveelheid koffie, zoals je normaalgesproken je koffie maakt. Vul nu de press met koud water of water op kamertemperatuur. In ieder geval niet met heet of kokend water. Meng de koffie goed met het water, zet de deksel erop, maar druk het niet door. Zet de press op het aanrecht en laat de koffie een nachtje trekken tot de volgende dag. Door deze techniek wordt de koffie niet bitter en is deze geschikt om koud te drinken.

Druk de koffie vervolgens door en ga aan de slag met de siroop. Warm in een pannetje de suiker met het water en de vanille extract op en laat het eventjes koken tot het wat stroperiger is. Zet het vuur vervolgens uit en laat de siroop afkoelen. Vul mooie glazen met ijsblokjes. Giet naar smaak wat afgekoelde siroop in ieder glas en wat koude melk. Tot slot voeg je de koffie toe en klaar is je ijskoffie.

Tip: vul een ijsblokjeshouder met koud gezette koffie en zet deze een nachtje in de vriezer. Wanneer je ijskoffie maakt, gebruik je koffie-ijsblokjes en word je ijskoffie dus niet waterig.

IJskoffie

Advertisements

One thought on “IJskoffie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s