galette met ricotta, parmezaanse kaas en courgette

photo-6

na mijn favo avocado salade nog een zomers gerecht, gewoon omdat het kan, omdat M en ik bijna naar zomers italië / kroatie gaan, en omdat het hier 25 graden buiten is! dit gerecht kost iets meer tijd, maar is perfect voor picknicks of om mee te nemen naar het strand, omdat het makkelijk te vervoeren is en makkelijk is om te delen. hiermee maak je indruk op je mede-picknickers!

galette is voor mij de lichte, zomerse variant van pizza. met de ‘toppings’ valt eindeloos te variëren; bedenkster van dit recept, deb perelman, heeft verschillende heerlijk varianten op haar blog staan (de nectarine variant is verukkelijk!). succes en cheers to summer!

IMG_2581

ingrediënten:

voor de bodem

  • 1 ¼ cup bloem
  • snufje zout
  • 115 gram boter (1 stick)
  • ¼ cup crème fraiche
  • 2 eetlepels citroensap
  • ¼ cup ijskoud water
  • apart houden: 1 eigeel, opgeklopt

voor de vulling

  • 1 grote of 2 kleine courgettes
  • scheut olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ¾ cup ricotta
  • ¾ cup parmezaanse kaas
  • verse basilicum, rucola en/of parmezaanse kaas om te versieren
  • peper

bereidingswijze:

voorbereidingen

  • doe de bloem, klein snufje zout, en de boter in kleine klontjes in een mengkom en gebruik een deegmenger om alles goed te mengen, tot de boterklontjes kleine kruimels geworden zijn
  • meng de creme fraiche, het citroensap en het ijswater in een apart bakje, en voeg dan bij de mengkom van het deeg
  • meng alles met een houten lepel of je vingertoppen tot dat het deeg een geheel vormt. kleine klontjes hoeven er niet uit; overwerk het deeg niet. vorm een bal en dek de kom af met plastic
  • zet deeg voor een uur in de koelkast
  • leg een paar vellen keukenpapier op een groot bord, snij de courgette in dunne plakjes en leg de plakjes naast elkaar op het bord. besprenkel met een beetje zout en laat 30 minuten staan. dep na 30 minuten met een stuk keukenpapier het water van de courgette; hoe ‘droger’ de courgette is hoe beter
  • meng een ruime eetlepel olijfolie met de fijngesneden knoflook in een klein kommetje. zet apart
  • meng in een aparte kom de ricotta, de fijngeraspte parmezaanse kaas en een theelepel van de knoflook-olijfolie
  • verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius (400F)

maak de galette

  • strooi wat bloem op het aanrecht zodat het deeg niet blijft plakken
  • bekleed een platte ronde pizza bakplaat, of anders een quiche vorm, met bakpapier
  • rol het deeg tot een cirkel uit op het aanrecht
  • verplaats het deeg naar het midden van de bakplaat. het maakt niet uit als de randen van het deeg nu over de randen van de pizzaplaat / quichevorm hangen
  • smeer het ricotta mengsel in een cirkel uit over het deeg. zorg dat je een rand van 5 cm deeg aan de buitenkant overhoudt (om deze reden maakt het niet uit dat het deeg eventueel nu nog over de randen hangt)
  • rangschik de plakjes courgette nu op de ricotta cirkel. werk in een cirkel van buiten naar binnen
  • sprekel de rest van de knoflook-olijfolie over de courgette
  • vouw nu de 5 cm randen van de galette naar binnen, over de buitenste rand van de topping heen. het midden blijft open.
  • strijk het opgeklopte eigeel over de deegranden
  • bak de galette ongeveer 30-40 minuten, tot het deeg goudbruin is
  • strooi fijngesneden verse basilicum en/of rucola over de galette als ‘ie uit de oven is, en laat 5 minuten staan
  • strooi eventueel wat snipper parmezaan over de galette, vlak voor je ‘m in stukken snijdt en serveert / mee naar het park neemt, en wees voorbereid op complimentjes over je heerlijke, en mooie, zomerse picknick aandeel!

IMG_3331

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s